Linda

Indonesia ohh Indonesia~!

sejak akhir-akhir ini, semakin bertambah kebencian rakyat INDON terhadap MALAYSIA dengan istilah MALINGSIA (maling:pencuri), sampaikan terdapat bertus-ratus blog dan website menghina MAlAYSIA. Tujuan blog ini ialah untuk menyedarkan, mebetulkan & menerangkan kepada mereka(indon) supaya membetulkan diri sendiri sebelum memburuk-burukan org lain, agar tidak seperti MELUDAH KE LANGIT


Senangnya di MALAYSIA & Malangnya di INDON....

di MALAYSIA, jika anda terlihat seorang wanita sedang sakit ingin melahirkan anak di tepi jalan, dengan segara menghubungi 991, kurang 5 minit ambulan sampai dan wanita tersebut dihantar ke hospital. Senangkan di MALAYSIA?

di INDON, jika anda terlihat seorang wanita sedang sakit ingin melahirkan anak di tepi jalan, anda harus memastikan poket anda berduit, jika tidak berduit, tinggalkan perempuan itu kesakitan, Malangkan di INDON?


di MALAYSIA, jika anda mahu ke Kuala Lumpur dan tidak mahu tersangut didalam kesesakan jalanraya, anda boleh memilih 5 jenis keretapi termasuk di bawah tanah, senangkan di MALAYSIA?i

di INDON, jika anda mahu ke Jakarta dan tidak mahu tersangut didalam kesesakan jalanraya, anda boleh bertaruh nyawa dengan duduk di atas keretapi, malangkan di INDON?


di MALAYSIA, jika anda terasa lapar, amat mudah mencari restoran bersih, hampir semua restoran di MALAYSIA bersih, senangkan di MALAYSIA?

di INDON, jika anda terasa lapar, amat susah mencari restoran bersih, hampir semua restoran di INDON kotor, malangkan di INDON?


di MALAYSIA, jika anda mahu bersekolah, apa yang perlu semangat, makan? diberi percuma, senangkan di MALAYSIA

si INDON, , jika anda mahu bersekolah, apa yang perlu duir, makan? makan kertas, hahah, malangkan di INDON?


di MALAYSIA, jika anda ingin ke eropah, amat mudah kerana malaysia dihubungkan dengan seluruh dunia, senangkan di MALAYSIA?

di INDON, jika anda ingin ke eropah, amat susah kerana taraf penerbangan INDON lebih hina daripada afrika, malangkan di INDON?


di MALAYSIA, jika anda ingin perkhidmatan internet percuma, hanya perlu membawa laptop dan duduk di restoran dari pagi sampai ke malam, senangkan di MALAYSIA?

di INDON, jika anda ingin perkhidmatan internet percuma,maaf, saya tidak mempunyai sebarang idea, malangkan di INDON?inilah hakikat di INDON! poster diatas ini bukan saya yang buat atau lukis, tetapi diambil dari website INDON! sudahlah miskin dan bodoh, mahu menghina MALAYSIA... sungguh hina menjadi orang INDON

**********************************************************************************

Senangnya di Malaysia dan Malingnya di Indon

Apa yang saya tulis ini berdasarkan pengalaman saya dan pemerhatian saya terhadap WARGA INDON, saya telah ke INDON sebanyak 3 kali :

1. Menjadi antara rakyat MALAYSIA pertama (bersama kumpulan saya) yang menghulurkan bantuan kepada ACHEH ketika Tsunami sebelum bantuan dari Jakarta dan negara lain sampai.
2. Melancong ke Jakarta selama 2 minggu
3. Ke Jakarta atas urusan kerja

pandangan saya terhadap warga INDON ialah :

1. Rakyat yang tidak bertamadun

kepada sesiapa yang berpeluang ke INDON, anda akan merasakan tiba di suatu dunia yang sangat luar biasa. lelaki dan perempuan kencing ditepi jalan, kesesakan jalanraya yang luar biasa, kebanjiran pengemis/pengulung di merata tempat, kesukaran mencari tempat makan yang bersih, tiada sifat hormat-menghormati antara satu sama lain, puluhan orang duduk diatas keretapi, kawasan sekeliling yang penuh dengan setinggan dan bandar yang sagat-sangat kotor!

2. Duit adalah segalanya Di INDON

duit adalah segalanya, anda boleh membeli polis untuk kepentingan peribadi, membeli lesen memandu tanpa latihan, membayar hakim untuk kes di mahkamah dan INGAT, tanpa duit di INDON anda tidak boleh sakit dan tidak boleh belajar...

3. Pemerintah yang GILA HARTA

Siapa yang masih ingat dengan TOMMY anak kepada Suharto? Tommy di tangkap kerana kes membunuh, oleh kerana Tommy seorang anak PRESIDEN, penjara Tommy sama seperti berada didalam istana. Ini belum dikira harta SUHARTO, ada rakyat INDON mengatakan bahawa sekiranya duit Suharto di isi kedalam lori kontena, Jumlah lori kontena yang diperlukan ialah sepanjang 40KM!

4. Yang Kaya terus Kaya, Yang Miskin Terus Miskin

Ini adalah hakikat di INDON, saya pernah ke satu kawasan di Jakarta namanya TANAH ABANG,di sana anda boleh lihat ratusan ISTANA orang-orang kaya tetapi jika anda pergi ke tempat lain, anda akan lihat orang miskin menadah sisa nasi di dalam longkang.

5. Cerdik komputer tapi BODOH

Masih lagi INGAT dengan virus BRONTOX!, virus ini adalah hasil rekaan heaker gila di INDON! Ramai di INDON menyalah guna kepandaian komputer mereka dengan membuat sesuatu yang bodoh seperti meng"HACK" website, mencipta virus, menggangu sistem komputer, mencuri secara ONLINE dan lain-lain

6. Masalah penerbangan

sampai sekarang sudah beratus-ratus pesawat milik INDON terhempas melibatkan ribuan nyawa, ini lebih teruk jika ingin di bandingkan dengan negara di Afrika. Persoalanya dimanakah letaknya akal dan maruah pemerintah INDON? adakah nyawa warga INDON sama harga dengan seekor ayam? Jika ingin disalahkan alam, ini satu alasan yang sangat tidak logik, bukan di INDON sahaja berlaku ribut, hujan, dan taufan. Tetapi ini berpunca dari warga INDON sendiri! tidak mampu menguruskan masalah sendiri, sibuk dengan masalh luar... kata kata presiden INDON : SABAR BANYAK YA...

7. Rakyatnya berfikir seperti lembu

sudah laa malaz mau berkata banyak fikir laa sendiri wahai indon semua ~!

No comments:

Post a Comment

Member